Tέλεια σχηματισμένα και τροφοδοτημένα βασιλικά κελιά λίγο πριν να σφραγιστούν
επιθεωρώντας τα 3-πλοκυψελίδια σύζευξης
εμβολιασμένες προνύμφες
μια ακόμη επιτυχής βασιλισσοτροφία!!
μια όμορφη βασίλισσά μας
βασιλισσοτροφία με την μέθοδο Cloake Board
υπαίθριος εμβολιασμός
επιτυχής εκκόλαψη της βασίλισσας
στο κυνήγι του καστανόμελου
συλλέγοντας γύρη από άνθη μαργαρίτας
πολυπικοιλιακή γύρη σε ανοιξιάτικο πλαίσιο
συλλέγοντας πρόπολη απο το μελισσοκομικό γάντι
πρωινή βόλτα στην μολόχα (Malva sylvestris)
φθινοπωρινοί ερεικώνες του Πηλίου
λάρβα που 'επεσε απ΄το εμβολιαστήρι
λάρβα 4 ημερών πάνω στο εμβολιαστήρι μας
νέα γέννηση
εκπληκτικό μέγεθος μιας αγονιμοποίητης βασίλισσάς μας
φροντίζοντας την μελλοντική βασίλισσα
κουβαλώντας ανοιξιάτικη γύρη
μαρκαρισμένη βασίλισσα του 2013
σφραγισμένος γόνος σε πλαίσιο μίνι κυψελιδίου σύζευξης
γέννα σε νεόχτιστα κελιά ενός κυψελιδίου-άψογη κεντραρισμένη ωοαπόθεση
η βασίλισσα ωοτοκεί..
συμπαγής γόνος...φιλόδοξες μάνες
φθινοπωρινό ρείκι (Erica manipuliflora )
σχηματίζοντας τα βασιλικά κελιά
το βαρύ φορτίο της λαδανιάς (Cistus incanus)
ένας ακόμη εχθρός μας - σερσένι,σκούρκος ( Vespa crabro )
Aπρίλης στο μελισσοκομείο

Παραφυάδες

  

 Δυνατές καθαρές παραφυάδες μελισσιών 3 εως 5 πλαισίων, 10€. Δεκτός κάθε έλεγχος, νέες μάνες, συμπαγής γόνος, καλοχτισμένα κεριά 

καθαρές παραφυάδες χωρίς ασθένειες                        νέες βασίλισσες επιλεγμένες
   
               


5 τελάρα γεμάτα μέλισσες                         καλοχτισμένα καθαρά πλαίσια
   
                   
Πότε μπορούν να μου είναι διαθέσιμα τα νέα μου μελισσοσμήνη;
H Βυσσινί Μέλισα διαθέται προς πώληση παραφυάδες από τέλη Απρίλη εως και αρχές φθινοπώρου.
Πόσο θα μου κοστίσει;
Η τιμή των παραφυάδεων δεν μεταβάλλεται στην διάρκεια του χρόνου και ούτε από το μέγεθος της παραγγελίας και είναι στάνταρ 10 ευρώ /πλαίσο συν την τιμή της βασίλισσας.Δεν πουλάμε ακριβά μελίσσια την άνοιξη και φθηνά το φθινόπωρο.Η ποιότητάς μας είναι δεδομένη και σταθερή καθ' όλη την διάρκεια του έτους.
Πρέπει να προ-παραγγείλω;
Καλό θα είναι,ιδίως για μεγάλες παραγγελίες,να γίνεται μια προπαραγγελία-κράτηση,τουλάχιστον ένα μήνα πριν ή και περισσότερο, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονης ζήτησης (άνοιξη).
Πως γίνεται η παραλαβή των παραφυάδων μου;
Ο συνήθης τρόπος είναι με μετάγγιση του πληθυσμού των παραφυάδων στις δικές σας άδειες κυψέλες που θα φέρεται μαζί σας στο μελισσοκομείο μας.Οι ώρες που προτείνουμε είναι συνήθως και πρέπον να είναι απογευματινές έτσι ώστε να έχετε τις λιγότερες απώλειες συλλεκτριών μελισσών.Αν ο τόπος του μελισσοκομείου σας είναι σχετικά κοντά σε μας και εντός των ορίων του νομού Λαρίσης τότε υπάρχει δυνατότητα να έρθουμε στον χώρο σας, κατόπιν σχετικής συννενοήσεως, ώστε να γίνει η μετάγγιση εκεί.
Πως θα καταλάβω αν οι βασίλισσες των παραφυάδων μου είναι νέες;
Καταρχήν οι βασίλισσες πρέπει να είναι μεγάλες και πάνω από όλα αρτιμελείς.Να μην έχουν ελλιπή ή δυσλειτουργικά άκρα και φυσικά τα φτερά τους να είναι κανονικά και όχι δυσμορφικά ή ταλαιπωρημένα.Το σημαντικότερο είναι η παρουσία χνουδωτής κοιλιάς και θώρακα.Οι παλιές βασίλισσες είναι λείες και το χνούδι τους έχει φύγει.
Είναι δυνατόν ο έλεγχος πριν την αγορά;
Υπάρχει δυνατότητα, πριν προβείται σε κάποια αγορά από εμάς, να κάνετε οποιονδήποτε έλεγχο τόσο για την υγιεινή όσο και την δυναμική των μελλοντικών νέων σας μελισσοσμηνών.Είναι μια ευκαρία για μια γνωριμία άλλωστε σαν πράξη συναδελφικής αλληλεγγύης πάνω απ' όλα,κάτι που χαιρετίζουμε πάντα εγκάρδια.Σας περιμένουμε,κατόπιν συννενοήσεως-ραντεβού,για μια βόλτα από το μελισσοκομείο μας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΣΑΣ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ


  1. Πρώτο και ίσως βασικότερο: προσπαθήστε να κάνετε την αγορά μαζί με κάποιον έμπειρο, γνωστό σας μελισσοκόμο. Η εμπειρία του σίγουρα θα σας είναι απαραίτητη σε κάθε φάση της αγοράς που θα αναλύσουμε παρακάτω. Αυτό που κυρίως προσπαθούν οι περισσότεροι «επιτήδειοι» είναι να ξεγελάσουν του άπειρους μελισσοκόμους και συνήθως τα καταφέρνουν. Μην προσπαθήσετε να δείξετε έμπειροι… Προτιμείστε να έχετε μαζί σας έναν που ΕΙΝΑΙ. 
  2. Προτιμήστε τους επαγγελματίες μελισσοτρόφους από άγνωστους σε εσάς ιδιώτες μελισσοκόμους. Στα μελισσοκομικά περιοδικά διαφημίζονται αρκετοί που εμπορεύονται μελισσοσμήνη, και είναι σε γενικές γραμμές αξιόπιστοι. Ο κλάδος είναι μικρός, γι’ αυτό και ενδεχόμενα δυσφημιστικά σχόλια από έναν απογοητευμένο αγοραστή μπορεί είναι καταστροφικά για την εμπορική επιτυχία και το «όνομα» του πωλητή.  Αντιθέτως δεν διακινδυνεύει πολλά  ένας ιδιώτης μελισσοκόμος όταν θέλει να πουλήσει μερικά μελίσσια για να συμπληρώσει το εισόδημά του, σε κάποιον που πιθανόν να μην ξαναδεί. Επομένως ξεφυλλίστε να μελισσοκομικά περιοδικά ή ζητήστε από 2-3 επαγγελματίες μελισσοκόμους της περιοχής σας να σας συστήσουν έναν επαγγελματία μελισσοτρόφο.
  3. Είναι προτιμότερο να είστε παρόντες στην αγορά,τουλάχιστον για τις περιπτώσεις που αγοράζετε μελίσσια από ιδιώτη μελισσοκόμο και όχι από κάποιο γνωστό επαγγελματία μελισσοτρόφο. Στον επί τόπου έλεγχο θα πρέπει να ελέγχετε τον αριθμό πυροσφράγισης να συμφωνεί με αυτόν στο μελισσοκομικό βιβλιάριο. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε εσείς τα μελίσσια που θέλετε να αγοράσετε.
  4. Ελέγξτε την υγιεινή των μελισσιών. Ανοίξτε τα μερικά (αν όχι όλα) τα μελίσσια και με προσοχή παρατηρήστε την κατάσταση των πλαισίων. Ανοίξτε 2-3 πλαίσια με γόνο. Ο σφραγισμένος γόνος πρέπει να είναι συμπαγής και όχι διάσπαρτος, χωρίς βαθουλώματα ή άλλες ανωμαλίες. Οι προνύμφες να έχουν το χαρακτηριστικό μαργαριταρώδες άσπρο χρώμα. Τα πλαίσια να είναι, όσο το δυνατόν, πιο καινούργια και ανοιχτόχρωμα, να μην υπάρχουν πολλές μαυρισμένες κηρήθρες. Οι κηρήθρες να είναι καλοχτισμένες σε όλη την έκτασή τους.
  5. Ελέγξτε την επάρκεια τροφών. Προτιμήστε μελίσσια που έχουν αποθηκευμένο αρκετό μέλι (πχ για 4 και άνω πλαίσια μελιού για μονώροφα μελίσσια, 6 και άνω για διώροφα). Προτιμείστε τα διώροφα μελίσσια, που είναι μεν ακριβότερα, όμως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανταπεξέλθουν στους λανθασμένους και απρόσεκτους χειρισμούς του αρχάριου μελισσοκόμου.
  6. Προτιμήστε να διαθέσετε εσείς τις δικές σας κυψέλες, και να αγοράσετε τα πλαίσια με τον πληθυσμό και την βασίλισσα. Έτσι, θα έχετε καινούργιο υλικό και όχι κάποια χρησιμοποιημένη παλιά κυψέλη, ενώ και το κόστος θα είναι σίγουρα χαμηλότερο.
  7. Καλύτεροι μήνες για αγορά είναι οι ανοιξιάτικοι, κυρίως Απρίλιο-Μάιο. Τα μελίσσια σε αυτή την εποχή αναπτύσσονται, μπορεί να ελεγχθεί η γέννα της βασίλισσα, η επάρκεια γύρης και μελιού. Επίσης, ακολουθεί ικανό διάστημα μέχρι να φτάσουμε στο επισφαλές ξεχειμώνιασμα, που πρέπει να εκμεταλλευτείτε για να εξασφαλίσετε επαρκείς τροφές για το χειμώνα. Αν αγοράσετε μελίσσια πριν το χειμώνα, ρισκάρετε περισσότερο την επιβίωσή τους και συγχρόνως τα χρήματά σας.
  8. Η προσπάθειά σας την πρώτη χρονιά της εγκατάστασης των μελισσιών θα πρέπει να είναι η ανάπτυξή τους και η συντήρησή τους το χειμώνα, και όχι οι υψηλές παραγωγές. Πολύ συχνά, ο ενθουσιασμός και η απληστία κατά τον πρώτο τρύγο, έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Αφήστε πολύ μέλι για ξεχειμώνιασμα ως επένδυση για την επόμενη χρονιά. Αποφύγετε τις πολλές επιθεωρήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που αναστατώνουν και αποδιοργανώνουν το μελίσσι.
  9. Φροντίστε να έχετε ήδη βρει το χώρο εγκατάστασης του μελισσοκομείου σας, να έχετε ελέγξει τις ανθοφορίες της περιοχής και αν υπάρχουν προβλήματα με γύρω οικισμούς, δρόμους, κα. Στο αυτοκίνητο που θα μεταφέρετε τα μελίσσια να υπάρχουν μελισσοκομική φόρμα, γάντια, καπνιστήρι με καύσιμη ύλη (συνήθως πευκοβελόνες), αναπτήρας, φακός, 1-2 λίτρα νερό, φαρδιά χαρτοταινία, ιμάντες μεταφοράς. Καλό θα ήταν, ειδικά για τις πρώτες μεταφορές, να μην είστε μόνος αλλά να συνοδεύεστε από κάποιον φίλο, κατά προτίμηση εμπειρότερο στη μελισσοκομία.
  10. Ελέγξτε καλά τους συνδετήρες των κυψελών να είναι καλά σφιγμένοι. Σε περίπτωση που στην είσοδο ή στο καπάκι της κυψέλης δείτε χαραμάδες, χρησιμοποιείστε χαρτοταινία για να τις κλείσετε. Έχετε τη μηχανή του αυτοκινήτου ήδη αναμμένη όταν φορτώνετε τα μελίσσια και σβήστε την όταν τα έχετε ξεφορτώσει όλα στο μελισσοκομείο, ώστε να υποστούν τις λιγότερες αλλαγές στις δονήσεις. Προσπαθήστε να στερεώσετε καλά τα μελίσσια στο αυτοκίνητο, ώστε να αποφεύγονται τα πολλά τραντάγματα που αναστατώνουν τα μελισσοσμήνη. Αποφύγετε να μεταφέρετε τα μελίσσια μέσα σε επιβατικά αυτοκίνητα γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Προτιμήστε μικρά φορτηγά με εξωτερική καρότσα ή τουλάχιστον μίνι βαν με ξεχωριστή καμπίνα οδηγού-συνοδηγού από το χώρο φόρτωσης. 

0 ΣΧΟΛΙΟ :

Δημοσίευση σχολίου