Tέλεια σχηματισμένα και τροφοδοτημένα βασιλικά κελιά λίγο πριν να σφραγιστούν
επιθεωρώντας τα 3-πλοκυψελίδια σύζευξης
εμβολιασμένες προνύμφες
μια ακόμη επιτυχής βασιλισσοτροφία!!
μια όμορφη βασίλισσά μας
βασιλισσοτροφία με την μέθοδο Cloake Board
υπαίθριος εμβολιασμός
επιτυχής εκκόλαψη της βασίλισσας
στο κυνήγι του καστανόμελου
συλλέγοντας γύρη από άνθη μαργαρίτας
πολυπικοιλιακή γύρη σε ανοιξιάτικο πλαίσιο
συλλέγοντας πρόπολη απο το μελισσοκομικό γάντι
πρωινή βόλτα στην μολόχα (Malva sylvestris)
φθινοπωρινοί ερεικώνες του Πηλίου
λάρβα που 'επεσε απ΄το εμβολιαστήρι
λάρβα 4 ημερών πάνω στο εμβολιαστήρι μας
νέα γέννηση
εκπληκτικό μέγεθος μιας αγονιμοποίητης βασίλισσάς μας
φροντίζοντας την μελλοντική βασίλισσα
κουβαλώντας ανοιξιάτικη γύρη
μαρκαρισμένη βασίλισσα του 2013
σφραγισμένος γόνος σε πλαίσιο μίνι κυψελιδίου σύζευξης
γέννα σε νεόχτιστα κελιά ενός κυψελιδίου-άψογη κεντραρισμένη ωοαπόθεση
η βασίλισσα ωοτοκεί..
συμπαγής γόνος...φιλόδοξες μάνες
φθινοπωρινό ρείκι (Erica manipuliflora )
σχηματίζοντας τα βασιλικά κελιά
το βαρύ φορτίο της λαδανιάς (Cistus incanus)
ένας ακόμη εχθρός μας - σερσένι,σκούρκος ( Vespa crabro )
Aπρίλης στο μελισσοκομείο

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Βαρρόα - Ενστάλαξη Οξαλικού Οξέως με γλυκερίνη!!

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

 


                          Ενστάλαξη Οξαλικού Οξέως με γλυκερίνη!!

Από αναφορά του κ. Μόσχου Ντιώνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Αυτό με την ενστάλαξη οξαλικού γλυκερίνης νερού  (5ml στα κενά) δουλεύει τέλεια όλο το χρόνο και υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσεις την αναλογία οξαλικού γλυκερίνης ανάλογα με την περίπτωση και την εποχή για να έχεις ένα σταθερό διάλυμα σε κάθε εφαρμογή.

                                                     
κουταλακι γλυκού


 • Οι ταινίες δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα και πολλές φορές δημιουργούν προβλήματα.
 • Χειμώνας: 40 γρ οο 600 ml νερό και 400 ml γλυκερίνη.Το χειμώνα μία φορά.
 • Άνοιξη καλοκαίρι: 45 γρ οο 800 νερό και 200 γλυκερίνη με επαναλήψεις ανά 15 μέρες.Οι επαναλήψεις γίνονται ανάλογα με το ποσοστό που παραμένει.
 • Διάλυση στο νερό χωρίς θέρμανση και μετά προσθέτουμε τη γλυκερίνη.
 • Κάθε φορά κάνουμε καινούριο, δεν κρατάμε το διάλυμα.
 • Γίνεται με θερμοκρασίες πάνω από 8° τη στιγμή τις εφαρμογής για να υπάρξει διασπορά. Μετά δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμοκρασίες.
 • Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο αιθέριο έλαιο (?) ή θυμόλη για να αυξήσουμε την κινητικότητα της βαρρόα για καλύτερα αποτελέσματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ από τον Randy Oliver του 

ScientificBeekeeping.com

 • Ένα πιθανό πλεονέκτημα με τη χρήση 40% v:v γλυκερίνης σε νερό αντί για σιρόπι ζάχαρης, είναι ότι οι μέλισσες δεν τους αρέσει η γεύση της γλυκερίνης, και μπορεί έτσι να είναι λιγότερο πιθανό να γλείψουν το οξύ. Η γλυκερίνη βοηθά επίσης το Ο.Ο. να εμμείνει στο σώμα των μελισσών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

 • Μια πρόσφατη μελέτη του Toomema (https://doi.org/10.1080/00218839.2018.1486695), δείχνει ότι η ενστάλαξη Ο.Ο. μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική εάν ένα πιο αραιωμένο διάλυμα ΟΑ μόνο στο νερό (5 g διένυδρο O.Ο./1 L νερό) εφαρμόζεται με ποσότητα 20 mL/κενό μεταξύ των πλαισίων, αντί των 5 mL. Η παραπάνω δόση θα δώσει περίπου το ήμισυ του Ο.Ο. στις μέλισσες, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα διαλύματος πιθανότατα οδηγεί σε καλύτερη διασπορά. 

 • Ο Toomema συνιστά επίσης την προσθήκη 1,2 g  θυμόλης ανά λίτρο θερμαινόμενου διαλύματος, και στη συνέχεια εφαρμόζοντας μόνο 15 mL / κενό μεταξύ των πλαισίων. Η προσθήκη θυμόλης προκαλεί ερεθισμό στα ακάρεα (και τις μέλισσες) και αυξάνει την αποτελεσματικότητα, αλλά ίσως μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες ανεπιθύμητες ενέργειες στις μέλισσες.Σημειώστε ότι η διαλυτότητα της θυμόλης στο νερό είναι μόνο 0,9 g/L στους 20°C, οπότε κάποια θυμόλη αναμένεται να κατακρημνιστεί καθώς ψύχεται το σιρόπι. Το θέμα είναι ότι μόνο μια μικρή ποσότητα θυμόλης θα διαλυθεί στο σιρόπι.

 • Το οξαλικό οξύ θα αντιδράσει με το ανθρακικό ασβέστιο σε σκληρό νερό για να σχηματίσει ένα ίζημα οξαλικού ασβεστίου, το οποίο μπορείτε να δείτε ως ένα λεπτό λευκό στρώμα στο κάτω μέρος του δοχείου. Αλλά αυτό δεν είναι πραγματικά κάτι ανησυχητικό. Το "σκληρότερο" νερό περιέχει περίπου 200 mg ανθρακικού ασβεστίου ανά λίτρο. Για την ενστάλαξη Ο.Ο., χρησιμοποιουμε περίπου 40-45 γραμμάρια Ο.Ο. ανά λίτρο. Τα 200 mg ανθρακικού σε αυτό το λίτρο θα εξουδετερώσουν μόνο ένα μικρό μέρος του Ο.Ο.
  Το απεσταγμένο νερό μπορεί να είναι απαραίτητο εάν έχετε πολύ "σκληρό" (πλούσιο σε ασβέστιο) νερό που αντιδρά με το Ο.Ο. Για να ελέγξετε, θερμάνετε λίγο νερό βρύσης σας σε ένα γυάλινο βαζάκι, κατόπιν ανακατώστε ένα κουταλάκι του γλυκού OA.Ο.. Εάν το νερό γίνεται (και παραμένει) θολό λευκό, υπάρχει πάρα πολύ ασβέστιο.
χαρτης σκληροτητας νερου ελλαδα
0 ΣΧΟΛΙΟ :

Δημοσίευση σχολίου