Tέλεια σχηματισμένα και τροφοδοτημένα βασιλικά κελιά λίγο πριν να σφραγιστούν
επιθεωρώντας τα 3-πλοκυψελίδια σύζευξης
εμβολιασμένες προνύμφες
μια ακόμη επιτυχής βασιλισσοτροφία!!
μια όμορφη βασίλισσά μας
βασιλισσοτροφία με την μέθοδο Cloake Board
υπαίθριος εμβολιασμός
επιτυχής εκκόλαψη της βασίλισσας
στο κυνήγι του καστανόμελου
συλλέγοντας γύρη από άνθη μαργαρίτας
πολυπικοιλιακή γύρη σε ανοιξιάτικο πλαίσιο
συλλέγοντας πρόπολη απο το μελισσοκομικό γάντι
πρωινή βόλτα στην μολόχα (Malva sylvestris)
φθινοπωρινοί ερεικώνες του Πηλίου
λάρβα που 'επεσε απ΄το εμβολιαστήρι
λάρβα 4 ημερών πάνω στο εμβολιαστήρι μας
νέα γέννηση
εκπληκτικό μέγεθος μιας αγονιμοποίητης βασίλισσάς μας
φροντίζοντας την μελλοντική βασίλισσα
κουβαλώντας ανοιξιάτικη γύρη
μαρκαρισμένη βασίλισσα του 2013
σφραγισμένος γόνος σε πλαίσιο μίνι κυψελιδίου σύζευξης
γέννα σε νεόχτιστα κελιά ενός κυψελιδίου-άψογη κεντραρισμένη ωοαπόθεση
η βασίλισσα ωοτοκεί..
συμπαγής γόνος...φιλόδοξες μάνες
φθινοπωρινό ρείκι (Erica manipuliflora )
σχηματίζοντας τα βασιλικά κελιά
το βαρύ φορτίο της λαδανιάς (Cistus incanus)
ένας ακόμη εχθρός μας - σερσένι,σκούρκος ( Vespa crabro )
Aπρίλης στο μελισσοκομείο

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΓΥΡΕΟΣΥΛΛEΚΤΕΣ & ΚΙΝΗΤΉ ΒAΣΗ ΚΥΨEΛΗΣ ( τύπου Καπράλου)

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF
ΓΥΡΕΟΣΥΛΛEΚΤΕΣ & ΚΙΝΗΤΉ ΒAΣΗ ΚΥΨEΛΗΣ
( τύπου Καπράλου)

Για την συλλογή γύρης σε παλαιότερο άρθρο μου που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο έχω γράψει τις ακόλουθες σκέψεις :

1. Συλλογή γύρης

Η γύρη είναι πρωτεϊνική τροφή την μελισσών την οποία συλλέγουν από τα άνθη των φυτών και αποτελεί την κύρια και βασική τροφή τους . Χωρίς γύρη είναι αδύνατη η επιβίωση της μέλισσας . Γι αυτό και οι μελισσοκόμοι δίδουν, και επιβάλλεται να δίδουν, ιδιαίτερη σημασία στην δυνατότητα τα μελίσσια τους να βρίσκουν γύρη .
Οι μέλισσες συλλέγουν και έχουν ιδιαίτερη προτίμηση να συλλέγουν γύρη από μια μεγάλη γκάμα φυτών προφανώς από αυτά που η γύρη τους έχει μεγαλύτερη διατροφική σημασία για αυτές . Έχει αποδειχθεί μετά από συνεχείς παρατηρήσεις ότι η γύρη ορισμένων φυτών όπως της φθινοπωρινής ερείκης είναι πολύ ευεργετική για τις μέλισσες και το αντίθετο όπως του βαμβακιού. Άλλων όμως φυτών η γύρη είναι εντελώς
αδιάφορη για την μέλισσα και για αυτό δεν την συλλέγουν όπως η ελιά το πεύκο κλπ.
Η αφθονία της γύρης στα φυσικά οικοσυστήματα και κυρίως την άνοιξη ξεπερνά κάθε εκτίμηση της φαντασίας μας . Οι αποδόσεις των φυσικών οικοσυστημάτων σε γύρη κάθε χρόνο είναι πιο σταθερές και σίγουρες σε σχέση με τις αποδόσεις μελιού και εξαρτώνται λιγότερο από τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες .Από όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει εκτίμηση της ποσότητας γύρης που μπορεί να συλλέξουν οι μέλισσες σε επίπεδο χώρας από όλα τα φυσικά οικοσυστήματα .
Η γύρη είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός μελισσοκομικός πόρος με εξαιρετική διατροφική αξία για τον άνθρωπο και την μέλισσα . Για τους ανθρώπους, που δεν είναι αλλεργικοί σε αυτή, θεωρείται ότι είναι η κορυφαία βιολογική τροφή ή συμπλήρωμα τροφής . Θεωρούμε την αξία της γύρης ότι είναι μεγαλύτερη αυτής του μελιού τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την μέλισσα . Δυστυχώς αυτή η αξία δεν έχει αναγνωρισθεί όσο θα έπρεπε από τους μελισσοκόμους και τους διατροφολόγους . Με συνέπεια οι μελισσοκόμοι της χώρας γενικά να μην την συλλέγουν και να την στερούν από τα μελίσσια τους την εποχή που αυτά την χρειάζονται. Αποτέλεσμα να γίνεται εισαγωγή γύρης για ανθρώπινη κατανάλωση και στις μέλισσες να χορηγούνται υποκατάστατα γύρης αμφιβόλου αποτελεσματικότητας
Ενώ σε επίπεδο χώρας θα έπρεπε να γίνεται εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων και μάλιστα ασύγκριτης ποιότητας αφού θα προέρχεται από την σπάνια και πλούσια Ελληνική χλωρίδα . Και αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει ,χωρίς να μπορούμε να εντοπίσουμε τις αιτίες ,με συνέπεια ένας τόσο αξιόλογος φυσικός ανανεώσιμος πόρος να χάνεται και να μην μετατρέπεται σε πλούτο προς όφελος των μελισσοκόμων και της Εθνικής Οικονομίας . Παρά το γεγονός ότι από άλλους λαούς περίτρανα έχει αναγνωρισθεί η διατροφική αξία της γύρης . Εμείς , οι μελισσοκόμοι , δυστυχώς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου αλλά απαιτούμε επιδοτήσεις ….. Άραγε χρειάζονται να γίνουν πολλά ώστε όλοι όσοι ασχολούνται με τις μέλισσες να συλλέγουν υποχρεωτικά και γύρη ; .Ή αρκεί η ρετσινιά του ότι ‘’ μελισσοκόμος που δεν συλλέγει γύρη δεν είναι μελισσοκόμος ..’’ και ενδεχομένως θα πρέπει να υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις ( πρόστιμα και όχι επιδοτήσεις ).
Με λίγα λόγια λοιπόν πρέπει όλοι οι μελισσοκόμοι να καταλάβουν ότι επιβάλλεται να συλλέγουν και γύρη πρώτα για τις μέλισσες τους και έπειτα για ανθρώπινη χρήση.
Είναι εγκληματικό και παράλογο να μην αξιοποιούν την γύρη που με τόσο απλοχεριά προσφέρει η πλούσια Ελληνική χλωρίδα αφού έχουν και φροντίζουν το εργαλείο – μέσο συλλογής την μέλισσα . Μήπως θα πρέπει να εφαρμοσθεί ενίσχυση – επιδότηση της συλλογής – παραγωγής της γύρης και όχι πχ των μεταφορών που γίνεται σε εφαρμογή του σχετικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

Ο υποφαινόμενος συστηματικά συλλέγει γύρη κυρίως για τις μέλισσες του και δευτερευόντως για ατομική χρήση και διάθεση στο εμπόριο η οποία είναι όντως δύσκολη αφού εδώ στην Ελλάδα οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την διατροφική αξία της γύρης και δεν έχουν συνηθίσει να την καταναλώνουν .Για το θέμα αυτό απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από ειδικούς και μελισσοκόμους για ενημέρωση . Βέβαια ας αρχίσουν πρώτα οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι και οι οικογένειές τους να καταναλώνουν γύρη αλλά και να ταΐζουν γύρη τα μελίσσια τους και τα υπόλοιπα ενδεχομένως να έλθουν μόνα τους.
Η συλλογή της γύρης γίνεται με γυρεοσυλλέκτες και σε πλαίσια τελάρα με την εξής διαδικασία.
Περί την 15 ην Απριλίου η χλωρίδα της περιοχής είναι σε πλήρη άνθιση και η αφθονία της γύρης στο υψηλότερο της επίπεδο. Η διαδικασία της εξισορρόπησης - εξίσωσης των μελισσών έχει σχεδόν τελειώσει . Οι βασίλισσες γεννούν στο επάνω όροφο και πληθυσμοί είναι περισσότεροι από ή περίπου σε 15 τελάρα .Τότε στα μισά περίπου παραγωγικά μελίσσια προσαρμόζουμε τους γυρεοσυλλέκτες και καθημερινά ή ανά δύο ημέρες συλλέγουμε την γύρη και αφού καθαριστεί από ξένα αντικείμενα συσκευάζεται σε πλαστικές σακούλες τροφίμων ή γυάλινα δοχεία και συντηρείται σε κατάψυξη (-15 έως-18 Co). Αυτή διατίθεται για ανθρώπινη χρήση ή για την παρασκευή γυρεόπιττας προς ενίσχυση των μελισσών τους μήνες Ιούλιο ,Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Στα υπόλοιπα μελίσσια μεταξύ πρώτου ορόφου και εμβρυοθαλάμου παρεμβάλουμε διάφραγμα βασίλισσας αφού έχουμε στην περίμετρό του προσαρμόσει πηχάκια αφήνοντας κάποιο κενό ώστε να δημιουργηθεί κατ αρχή πόρτα διαφυγής για τους κηφήνες έπειτα εισόδου – εξόδου για τις μέλισσες . Προσέχουμε η βασίλισσα να εγκλωβιστεί στο επάνω όροφο. Μετά από τον χειρισμό αυτό οι μέλισσες μαζεύουν εντατικά γύρη την οποία αποθηκεύουν στα τελάρα του εμβρυοθαλάμου τα οποία αρχίζουν να αδειάζουν από τον εκκολαπτόμενο γόνο. Μετά από 22 ημέρες σχεδόν και τα δέκα τελάρα του εμβρυοθαλάμου είναι γεμάτα γύρη τα οποία τρυγούμε και τα αποθηκεύουμε σε ψυγείο κατάψυξη στους -15 έως – 18 Cο. Οι εργασίες του τρύγου διευκολύνονται πάρα πολύ εφ όσον οι κυψέλες διαθέτουν κινητές βάσεις .
Η ποιότητα της γύρης που συλλέγεται εξαρτάται κυρίως από την εποχή και την σύνθεση της χλωρίδας της περιοχής . Η δε ποσότητα εξαρτάται και από την δύναμη –ράτσα ,την υγιεινή κατάσταση των μελισσών και την ηλικία των βασιλισσών.
Συνεχίζουμε αδιάκοπα την φροντίδα των μελισσών και σε τακτά χρονικά διαστήματα τα εφοδιάζουμε με σιρόπι ζάχαρης (1:1,5 ζάχαρη /νερό)..
Από τα 50 έως 60 παραγωγικά μελίσσια συλλέγουμε περίπου 30 έως 50 Kgr γύρη και 120 έως 170 τελάρα με γύρη τα οποία θα δώσουμε στα μελίσσια την περίοδο που αυτά θα βρίσκονται στα πεύκα και μερικά ενδεχομένως για ξεχειμώνιασμα . Έχουμε παρατηρήσει ότι η γύρη σε τελάρα είναι πιο θρεπτική για τις μέλισσες από ότι η γύρη που παίρνουν από γυρεόπιττες . Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην επεξεργασία (ωρίμανση ) που κάνουν οι μέλισσες στην γύρη πριν την αποθηκεύσουν στα κελιά της κηρήθρας .
Ήδη από χρονική άποψη βρισκόμαστε μεταξύ 5 με 10 Μάη και αρχίζουμε τις προετοιμασίες για την συλλογή του μελιού.. Η πρώτη προετοιμασία συνίσταται στο κατέβασμα του γόνου στον εμβρυοθάλαμο (δηλαδή και τα 10 τελάρα με γόνο) εργασία που γίνεται με τον τρύγο της γύρης .’’

Στα 18 χρόνια που ασχολούμαι συστηματικά με την συλλογή γύρης έχω χρησιμοποιήσει σχεδόν όλους τους τύπους γυρεοσυλλεκτών που υπάρχουν στο εμπόριο καθώς και πολλούς τύπους δικής μου κατασκευής . Έγινε συστηματική μελέτη κάθε τύπου και κυρίως στην συμπεριφορά του μελισσοσμήνους , της εξυπηρέτησης του μελισσοκόμου, και της ποιότητας της γύρης που συλλεγόταν.
Το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξω στους ακόλουθους τύπους γυρεοσυλλεκτών τους οποίους προτείνω στους ενδιαφερόμενους συναδέλφους μελισσοκόμους.
Όλοι οι προτεινόμενοι έχουν το πλεονέκτημα ότι η γύρη που συλλέγεται είναι απόλυτα προστατευμένη από πιθανή βροχή και ότι ο μελισσοκόμος έχει την δυνατότητα τρυγήσει την γύρη σε διάστημα μιας εβδομάδας γιατί το καλάθι είναι αρκετά μεγάλο και η λεπτή σήτα στον πυθμένα του επιτρέπει τον αερισμό της. Γίνεται χρήση της παγίδας του γυρεοσυλλέκτη της ANEL γιατί διαπίστωσα ότι το σχήμα της οπής του είναι το πλέον κατάλληλο σε σχέση με του κύκλου ή άλλων σχημάτων .

Α) Τύπος με κινητή βάση και όρθια παγίδα.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν καθιστούν την όποια περιγραφή περιττή .
Στην φωτογραφία αυτή φαίνεται η κινητή βάση και το καλάθι συλλογής της γύρης

Άνοιγμα κινητής βάσης και γυρεοσυλλέκτη


Εδώ φαίνεται η όρθια γυρεοπαγίδα και τα ανοίγματα της βάσης

Εδώ και το καλάθι συλλογής της γύρης


Προετοιμασία για το κλείσιμο της κυψέληςΌπως γίνεται αντιληπτό η κατασκευή έχει όλα τα πλεονεκτήματα της κινητής διάτρητης βάσης ( αερισμός το καλοκαίρι –ελάχιστες υγρασίες τον χειμώνα ), σχεδόν απόλυτη προστασία της γύρης από την πιθανή βροχή , εύκολη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του γυρεοσυλλέκτη με απλή αφαίρεση ή μετατόπιση της λαμαρίνας ,δεν έχουμε αναστάτωση του σμήνους κατά την έναρξη λειτουργίας και πεντακάθαρη γύρη γιατί πιθανά ’’σκουπίδια ‘’ πίπτουν έξω από την κυψέλη από την πίσω θυρίδα. Την άνοιξη και τα μικρά μελίσσια συλλέγουν περίπου 1 έως 1,5 κιλά γύρη την εβδομάδα ανάλογα τον καιρό. Το ύψος της γυρεοπαγίδας είναι 4cm το βάθος του γυρεοσυλλέκτη είναι 3cm και η είσοδος 1cm. Το μοναδικό μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι ενδεχομένως οι μέλισσες να κτίσουν κηρήθρα κάτω από τα τελάρα . Αλλά με μερικούς μελισσοκόμους που το συζήτησα μου είπαν ότι αυτό είναι καλό γιατί δίνεται η δυνατότητα συλλογής κεριού. Με την άποψη αυτή συμφωνώ και εγώ.

Β) Τύπος με κινητή βάση και πλάγια γυρεοπαγίδα

Κινητή βάση – γυρεσυλλέκτης σε λειτουργία και διώροφη κυψέλη


Επίσκεψη στην γυρεοπαγίδα ( για λειτουργία ή απενεργοποίηση )


Εδώ βλέπουμε την γυρεοπαγίδα (κίτρινο) που είναι πλαγιαστή πάνω από την σήτα του ανοίγματος της βάσης καθώς και την δημιουργία φραγής των μελισσών (καφέ κόντρα πλακέ ) ώστε να αναγκάζονται να περνούν από την γυρεοπαγίδα.

Το καλάθι συλλογής γύρης .Διακρίνονται και οι τρύπες διαφυγής των κηφήνων

Κλείσιμο της κυψέλης


Οι επόμενες φωτογραφίες αφορούν γυρεοσυλλέκτη σε οκτάρα κυψέλη.
Με αντίστροφες κινήσεις κλείσιμο της κυψέλης
Το ύψος της γυρεοπαγίδας είναι 3cm( από σήτα και προς τα άνω (κάθετα ) ) το βάθος του γυρεοσυλλέκτη-κινητής βάσης είναι 2cm και η είσοδος 1cm. Σε αυτόν τον τύπο γερεοσυλλέκτη περνούν κάποια ‘’σκουπίδια ‘’ της κυψέλης στην γύρη.

Γ) Τύπος γυρεοσυλλέκτη με σταθερό εμβρυοθάλαμο ( κλασικές κυψέλες)


Εδώ φαίνεται κυψέλη με όροφο και σταθερή βάση με γυρεοπαγίδα σε λειτουργία


Εδώ το καλάθι συλλογής που σέρνει σε πατούρες που έχουν γίνει στα πόδια της κυψέλης

Εξαγωγή – αφαίρεση της γυρεοπαγίδας


Το κόντρα πλακέ στερεώνεται σε σφηνοειδή πηχάκια και έτσι οι μέλισσες αναγκάζονται να περνούν από τις οπές της γυρεοπαγίδας

Επανατοποθέτηση της γυρεοπαγίδας


Στην συνέχεια θα τοποθετηθεί και το συρτάρι


Η κάτω όψη της κυψέλης διακρίνεται η γυρεοπαγίδαΣε αυτό τον τύπο γυρεοσυλλέκτη δεν χρειάζεται να ανοίξουμε την κυψέλη και εύκολα τοποθετείται ή αφαιρείται η γυρεοπαγίδα. Και σε αυτόν τον τύπο περνούν μερικά ‘’σκουπίδια ‘’ της κυψέλης στην γύρη. Εκτιμώ ότι όλες κυψέλες που υπάρχουν σε χρήση με λίγη προσπάθεια και την βοήθεια από την ANEL μπορούν να μετατραπούν σε αυτό τον τύπο γυρεοσυλλέκτη.
Γενική άποψη μερικών κυψελών που συλλέγουν γύρη
Και οι τρείς τύποι γυρεοσυλλεκτών είναι πρακτικά εύχρηστοι τους χρησιμοποιεί ο μελισσοκόμος όποτε θέλει και δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα ή διαταραχή στα μελίσσια. Μπορούν να γίνουν αρκετές βελτιώσεις από τους κατασκευαστές εξαρτημάτων μελισσοκομίας (ΑΝELκλπ) . Η δε κατασκευή τους είναι πολύ εύκολη. Δεν έχω υποβάλλει πρόταση για πατέντα γιατί πιστεύω ότι οι ιδέες των μελισσοκόμων ,που είναι πολλές, δεν πρέπει να γίνονται πατέντες αλλά να διατίθενται στους υπολοίπους μελισσοκόμους για να έχουμε γρήγορη και άμεση βελτίωση της μελισσοκομίας.
Πιστεύω ότι όλες οι Ελληνικές κυψέλες πρέπει να μετατραπούν ή να αντικατασταθούν με έναν από τους ανωτέρω τύπους για να υπάρχει άνετη δυνατότητα συλλογής γύρης . Την άνοιξη και από 20 Μαρτίου έως 30 Απριλίου το πλέον κατάλληλο χρονικό διάστημα για συλλογή και εφ όσον ενεργοποιηθούν οι γυρεοσυλλέκτες για 20 ημέρες κάθε κυψέλη μπορεί να συλλέξει τουλάχιστον 4kgr γύρη χωρίς καμία επίπτωση στην δυναμικότητα του μελισσιού το οποίο στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα παραγωγής μελιού.
Ας κάνουμε ένα μικρό λογαριασμό .
Σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία υπάρχουν περίπου 1.300.000 κυψέλες . Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν περίπου 1.000.000 οι υπόλοιπες δηλώνονται για λόγους είσπραξης επιδοτήσεων . Αν σε αυτές τις κυψέλες τοποθετηθούν γυρεοσυλλέκτες θα συλλεχθεί ποσότητα γύρης περίπου 4.000.000 Kgr εκτιμώ τεράστια σε εθνικό επίπεδο σε σχέση με την σημερινή συλλεγόμενη ποσότητα που είναι ελάχιστη . Αρκεί να αναφέρω ότι στα σούπερ μάρκετ βρίσκει κανείς Ισπανική γύρη και όχι Ελληνική. Σε διεθνές επίπεδο αυτόματα η χώρα θα εντασσόταν στις πρώτες θέσεις . Ένα προϊόν που παράγεται κάθε χρόνο από την πλούσια μοναδική Ελληνική χλωρίδα και ελάχιστα επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες .
Οι Έλληνες μελισσοκόμοι θα εισέπρατταν το ποσό 4.000.000 Χ10=50.000.000 Euro. Μήπως είναι μικρό το ποσό; Από την διεθνή διακίνηση του προϊόντος οι έμποροι – προμηθευτές κλπ θα εισέπρατταν τουλάχιστον άλλα 60.000.000Euro Υπόψη ότι η τιμή της γύρης στις λαϊκές αγορές είναι περίπου 30Euro/κιλό.
Δηλαδή κέρδος για την Εθνική οικονομία περίπου 110.000.000 Euro ποσό νομίζω αρκετά μεγάλο χωρίς να αναφέρουμε την βελτίωση της απασχόλησης κυρίως νέων ανθρώπων , της διατροφής τόσο των ανθρώπων και μελισσών και της αξιοποίησης αυτού του ανανεώσιμου φυσικού πόρου .
Σήμερα τι γίνεται; Οι Έλληνες μελισσοκόμοι δεν συλλέγουν γύρη ζητούν - απαιτούν επιδοτήσεις και τελικά ελεημοσύνη από την κάθε Μέρκελ….
Τι πρέπει να γίνει; Εκτιμώ το αυτονόητο…
Πάντως εγώ είμαι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου ( Υπηρεσίας, μελισσοκόμων, κατασκευαστών κυψελών –εξαρτημάτων , ενδιαφερομένων ερευνητών κλπ) για κάθε πληροφορία και βοήθεια που μπορώ να προσφέρω ώστε να αναπτυχθεί και αυτός ο τομέας της Ελληνικής Μελισσοκομίας.
Εξυπακούεται ότι μπορώ να συστήσω κατασκευαστές των ανωτέρω γυρεοσυλλεκτών .


Χαλκίδα Ιούνιος 2014
Ηλίας Καπράλος
Δασολόγος2 σχόλια :