Tέλεια σχηματισμένα και τροφοδοτημένα βασιλικά κελιά λίγο πριν να σφραγιστούν
επιθεωρώντας τα 3-πλοκυψελίδια σύζευξης
εμβολιασμένες προνύμφες
μια ακόμη επιτυχής βασιλισσοτροφία!!
μια όμορφη βασίλισσά μας
βασιλισσοτροφία με την μέθοδο Cloake Board
υπαίθριος εμβολιασμός
επιτυχής εκκόλαψη της βασίλισσας
στο κυνήγι του καστανόμελου
συλλέγοντας γύρη από άνθη μαργαρίτας
πολυπικοιλιακή γύρη σε ανοιξιάτικο πλαίσιο
συλλέγοντας πρόπολη απο το μελισσοκομικό γάντι
πρωινή βόλτα στην μολόχα (Malva sylvestris)
φθινοπωρινοί ερεικώνες του Πηλίου
λάρβα που 'επεσε απ΄το εμβολιαστήρι
λάρβα 4 ημερών πάνω στο εμβολιαστήρι μας
νέα γέννηση
εκπληκτικό μέγεθος μιας αγονιμοποίητης βασίλισσάς μας
φροντίζοντας την μελλοντική βασίλισσα
κουβαλώντας ανοιξιάτικη γύρη
μαρκαρισμένη βασίλισσα του 2013
σφραγισμένος γόνος σε πλαίσιο μίνι κυψελιδίου σύζευξης
γέννα σε νεόχτιστα κελιά ενός κυψελιδίου-άψογη κεντραρισμένη ωοαπόθεση
η βασίλισσα ωοτοκεί..
συμπαγής γόνος...φιλόδοξες μάνες
φθινοπωρινό ρείκι (Erica manipuliflora )
σχηματίζοντας τα βασιλικά κελιά
το βαρύ φορτίο της λαδανιάς (Cistus incanus)
ένας ακόμη εχθρός μας - σερσένι,σκούρκος ( Vespa crabro )
Aπρίλης στο μελισσοκομείο

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η Βασίλισσα του Ήλιου - Τι μας λένε οι μέλισσες; (ΔΕΙΤΕ ΤΟ on-line!!)

Print Friendly and PDF Print Print Friendly and PDF PDF

Περίληψη:

  Ένα ντοκιμαντέρ που εστιάζει στην παγκόσμια κρίση επιβίωσης των μελισσών. Συνεντεύξεις με μελισσοκόμους (οργανικούς και συμβατικούς), επιστήμονες, φιλόσοφους. Εικόνες από τις τεράστιες και επίπονες -για τις μέλισσες- μεταφορές στους αμυγδαλεώνες της Καλιφόρνιας. Πολλά κοντινά πλάνα επίσκεψης μελισσών σε λουλούδια. Δραματοποιημένες σκηνές με μια όμορφη κοπέλα που πάνω της ζει μια τεράστια γενειάδα μελισσών. Μικρή ιστορική αναδρομή με έμφαση στις προβλέψεις του Rudolf Steiner (Ρούντολφ Στάινερ), επιστήμονα και φιλόσοφου του προηγούμενου αιώνα.

  Ο Taggart Siegel «ξαναχτυπά» με ένα ντοκιμαντέρ για το CCD και την παγκόσμια κρίση των μελισσών. Και λέμε «ξαναχτυπά», γιατί είναι ο ίδιος δημιουργός του «The Real Dirt on Farmer John» που κέρδισε 31 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με ένα ποίημα του ...

Antonio Machado (1875-1939):
«Χτες βράδυ καθώς κοιμόμουν
ονειρεύτηκα- υπέροχο λάθος!-
ότι είχα μια κυψέλη
εδώ μέσα στην καρδιά μου.
Και οι χρυσές μέλισσες
έφτιαχναν άσπρες κηρήθρες
και γλυκό μέλι
από τις παλιές μου αποτυχίες»…MEΡOΣ 1ο
 
MEΡOΣ 2ο …και το ντοκιμαντέρ τελειώνει με μια λίστα 6 προτάσεων που η εφαρμογή τους θα βοηθήσει τις μέλισσες:...
Πώς να βοηθήσουμε τις μέλισσες
1. Φυτέψτε λουλούδια, φυτά και βότανα για να εξασφαλίσετε τροφή στις μέλισσες.
2. Ελαχιστοποιείστε τη χρήση εντομοκτόνων στον κήπο και στην αυλή σας.
3. Οι μέλισσες διψούν. Εξασφαλίστε μια συνεχόμενη καθαρή πηγή νερού στον κήπο σας.
4. Αγοράστε κατ' ευθείαν από τοπικούς μελισσοκόμους, οι οποίοι αποφεύγουν τα χημικά και παράγουν ανεπεξέργαστο μέλι.
5. Φάτε οργανικά και απαλλαγμένα από εντομοκτόνα τρόφιμα.
6. Να γίνετε ένας μελισσοκόμος με ορθές πρακτικές.   


 


ΚΡΙΤΙΚΗ από melissokomos.gr
Το «Queen of the Sun» είναι ένα ντοκιμαντέρ με μικρή «εικαστική» - θα λέγαμε δραματοποίηση κάποιων σκηνών και πάρα πολλές και αξιόλογες συνεντεύξεις, όπως με τον Gunther Hauk, βιοδυναμικό μελισσοκόμο, τον Michael Pollan, συγγραφέα του «Omnivore's Dilemma», την Vardana Shiva, Φυσικό, τον Hugh Wilson, Βοτανολόγο, τον David Heaf, Βιοχημικό και βιοδυναμικό Μελισσοκόμο, τον Scott Black, Βιολόγο, τον Yvon Achard, Μελισσοκόμο και Ιστορικό της μέλισσας, την May Berenbaum, Εντομολόγο, τον Carlo Petrini πρόεδρο του Slow Food International και άλλους.
Μέσα από αυτές τις συνεντεύξεις παρουσιάζεται το πρόβλημα της εξαφάνισης των μελισσών στον πλανήτη κάτω από μια διαφορετική οπτική, αυτής της υπερεκμετάλλευσης και της υπέρμετρης παρεμβατικότητας στις κοινωνίες των μελισσών. Έχει καλή φωτογραφία με εστίαση σε κοντινά και μάκρο πλάνα συλλογής μελιού και γύρης. Καλό μοντάζ, κυρίως συνεντευξιακό, ίσως έντονο κάποιες φορές.

Καλό ρυθμό, αν και ο χρόνος σκέψης ανάμεσα στις παρεχόμενες πληροφορίες είναι πολλές στιγμές περιορισμένος. Πολλές εικόνες με διαφορετικούς και «περίεργους» τύπους βιοδυναμικών κυψελών, με πλαίσια πλούσια σε μέλι και με απεχθείς τρόπους μεταφοράς κυψελών κατά χιλιάδες χιλιόμετρα.
Μείναμε όμως με την εντύπωση ότι, η παρουσίαση ήταν μονόπλευρη. Οι συμβατικοί μελισσοκόμοι ελάχιστοι - και αυτοί που παρουσιάστηκαν δεν ανέλυσαν τις θέσεις τους με ακρίβεια και σαφήνεια. Ασφαλώς και τα μελίσσια καταπονούνται στις απέραντες εκτάσεις αμυγδαλιάς της Καλιφόρνιας, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Με κάποιο τρόπο πρέπει τα αμύγδαλα να επικονιαστούν. Μήπως να φυτευτούν ανάμεσα στα κτήματα και άλλα φυτά; Μήπως υποχρεωτικά να παραμένουν «νησίδες» αυτοφυούς βλάστησης για να υπάρχει ποικιλομορφία γύρης; Μήπως κάτι άλλο; Το «Queen of the Sun» δεν προτείνει λύσεις ή μάλλον για να είμαστε δίκαιοι, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε από ένα σκηνοθέτη να δώσει λύσεις, αλλά θα θέλαμε να αφήνει τα περιθώρια αυτές να διαφανούν. Δεν βλέπει το θέμα στην ολότητά του, αλλά κάτω από μια συμπαθέστατη γωνιά, αυτή της βιοδυναμικής μελισσοκομίας, που όμως δεν ανάβει το φως στη βιωσιμότητα μιας μικρής μελισσοκομικής παραγωγής, παρά προτείνει μια συνολική αντιμετώπιση της ζωής ενός μελισσοκόμου ή ενός αγρότη. Όχι κακή λογική, τουναντίον, αλλά 5 δισ. ψυχές πάνω στον πλανήτη;

Το «Queen of the Sun» προβάλλει το θέμα της εξαφάνισης των μελισσών μέσα από τα προβλήματα αντιμετώπισης της βαρρόα και της υπερβολικής χρήσης παρασιτοκτόνων και εντομοκτόνων. Προβάλλει το θέμα της ελλιπούς επικονιαστικής δράσης, γενικότερα στο περιβάλλον. Προβάλλει τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε τις μέλισσες σε ένα επίπεδο όμως καθαρά ερασιτεχνικό, κηπουρικής πόλεων ή και μελισσοκομίας ταρατσών, δηλαδή πρωτίστως μέσα από μια αστικοποιημένη λογική. Θα πει βέβαια κάποιος - γιατί να μας ενοχλεί μια τέτοια λογική, αφού τελικά η μείωση της επικονίασης αφορά και τις πόλεις. Γιατί δεν πρέπει να αναπτυχθεί μια «πράσινη λογική στις πόλεις; Θα συμφωνήσουμε χωρίς δισταγμό. Άλλο όμως, η ανάπτυξη μιας ανθρώπινης και φιλικής ζωής στις πόλεις και άλλο, η παγκόσμια παραγωγή μελιού που συντηρεί επαγγελματικά κάποιους και πολλαπλάσιους από αυτούς ταΐζει. Αυτό, όμως, είναι μεγάλο θέμα και δεν ήρθε η ώρα του.
Αξίζει να το δείτε, θα ευχαριστηθείτε τις εικόνες του και θα στενοχωρηθείτε με τα μηνύματά του. Η φωτεινή και η σκοτεινή πλευρά της ζωής. Το ντοκιμαντέρ θα το βρείτε, προς το παρόν, στο www.queenofthesun.com, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους. Έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς- φεστιβάλ.

.

0 ΣΧΟΛΙΟ :

Δημοσίευση σχολίου